Showcase: Janica

Door Fabian

“Ik vind Antikraak.nl een zeer sympathiek bedrijf.” 

Janica Draisma is een van onze tijdelijke gebruikers. Ze is geboren in Zimbabwe en later naar Nederland verhuisd. Als kunstenares heeft ze een atelier in één van de panden die we beheren. We mogen een kijkje in haar ruimte nemen en maken van de gelegenheid gebruik om wat vragen te stellen.

Bij binnenkomst in de grote ruimte van Janica valt me meteen de indeling in vieren op: een keukentje met eettafel, een werkplek, een vergadertafel en een kunsthoek. Een groot, in roodtinten opgezet kunstwerk aan de muur springt daarbij in het oog.

Met deze slimme indeling naar functie wordt de ruimte optimaal benut voor de verschillende doeleinden. Het atelier voelt warm en gestructureerd: alle spullen hebben hun eigen plek en zijn opgeruimd. De ruimte is schoon en er wordt zichtbaar goed voor gezorgd.

Ik vraag Janica me meer te vertellen over de kunst die ze maakt. In haar eigen woorden vertelt ze dat ze multidisciplinair kunstenares is en de Rietveld Academie gedaan heeft. Eerst richting schilderkunst en daarna audiovisueel. Daar is ze begonnen met films maken en dat doet ze nog steeds. 

Janica is filmmaker, regisseur en scenarioschrijver. Op dit moment schrijft ze een scenario voor een film. Werk uit haar oeuvre is opgenomen in de collectie van Eye Filmmuseum.

Dat beeld haar aantrekt, blijkt wel uit het feit dat ze ook graag fotografeert. En dan het liefst mensen. Ze maakt bijvoorbeeld portretten, ook analoog.

Een paar jaar geleden heeft ze het boek “Into the light” uitgegeven. Hierin staan zowel haar werk, als haar eigen ontwikkeling en afkomst beschreven. “Gender en identiteit zijn een groot thema, maar ook de roots waar je vandaan komt en hoe dat je leven beïnvloedt.”

Janica zat vanaf 2007 met haar atelier in de kauwgomballenfabriek. Toen het pand werd verkocht in 2021, moest ze de ruimte opleveren. Omdat ze middenin een project zat, was het vinden van een nieuwe ruimte urgent. Via een connectie bij het stadsdeel (Zuid, red.) kwam ze terecht bij Antikraak.nl. Wij hadden op dat moment toevallig nog enkele plekken in een groot kunstgerelateerd pand in Zuid beschikbaar. Na een belletje, een gesprek en een bezichtiging had Janica nog geen week later de sleutel en kon ze gebruikmaken van een nieuwe werkplek.

Ik vraag Janica wat ze de voor- en nadelen vindt van antikraak.

“Een voordeel is dat je op heel bijzondere plekken terecht komt en daarvoor een lager bedrag betaalt dan je normaal voor zo’n ruimte zou betalen.

Het nadeel is de onzekerheid, dat je op een gegeven moment weer moet verhuizen en iets nieuws moet zoeken. Maar ja, tegelijkertijd is het ook een voordeel dat je een contract hebt met 28 dagen wederzijdse opzegtermijn. Als je een contract hebt van vijf jaar zit je daar gewoon aan vast.

“De ruimte brengt mij heel veel inspiratie. Ik was helemaal niet bezig met schilderen, maar ineens dacht ik: ‘Ik heb zin om weer te gaan schilderen’. Daarnaast fotografeer ik hier, want er is genoeg plek voor. Ook repeteer ik op zondag lekker met mijn band Sunny Day Jay. Wat ik fijn vind, is dat er meerdere creatievelingen in het gebouw zitten. Dan deel je dezelfde interesse.”

Janica vertelt dat ze Antikraak.nl een zeer sympathiek bedrijf vindt en dat er zorgvuldig met de tijdelijke gebruikers wordt omgegaan. Medewerkers zijn voldoende aanwezig en aanspreekbaar. Als er iets aan de hand is, krijgt ze meteen een reactie en wordt er snel actie ondernomen. “Je hebt een heel direct lijntje.” Het geeft haar een persoonlijk en vertrouwd gevoel.

Als leegstandbeheerder zijn wij ook erg blij met gebruikers als Janica. Aan het begin van mijn bezoek vertelde ze bijvoorbeeld dat ze eerder die dag buiten de sigarettenpeuken van de grond had opgeraapt. Daaruit spreekt een betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel die in grote mate bijdragen aan de kwaliteit van onze dienstverlening richting opdrachtgevers. Het is erg prettig om te merken dat er wederkerigheid is in zorgvuldigheid en omgang met de panden die ons worden toevertrouwd. We bedanken Janica bij deze hartelijk voor dit interview en haar inzet als bewaarnemer.

Meer zien/lezen? Check Janica’s website.