Showcase: Ellyn

Door Eline

“Schilderen voelt als therapie voor mij.”

Ellyn werkt als zelfstandig kunstenaar in een gedeelde loods in Amsterdam Noord. Op een oppervlak van ruim 1200 m2 zijn met op elkaar gestapelde containers, wandjes en leftover materialen acht afzonderlijke units gecreëerd. De overige ruimte is gemeenschappelijk en wordt gebruikt om te werken, maar ook om werk te tonen en te socializen.

Ellyn komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is opgegroeid in Lyon. Op haar 18e verhuisde de Française naar Canada om Business Administration te studeren. Na haar opleiding volgde een reis door Centraal- en Zuid-Amerika. Ze kwam in aanraking met codering en raakte geïnspireerd door de vrijheid die deze skill met zich meebrengt. Geïntrigeerd wilde ze leren begrijpen hoe de technologie erachter werkt. In 2016 verhuisde ze naar Amsterdam om te leren coderen.

Na een aantal jaar als software engineer over de hele wereld gewerkt te hebben, verhuisde ze twee jaar geleden terug naar Amsterdam. Hoewel ze codering fantastisch vindt, voelde het voor haar niet als de spreekwoordelijke heilige graal. Met name door het gebrek aan beweging en het langdurig zitten achter een scherm.

In januari 2023 besloot ze om haar échte passie een prominente plek in haar leven te geven: schilderen. “Schilderen voelt als therapie voor mij. Alsof ik een kind ben dat aan het spelen is.”

In korte tijd heeft Ellyn haar kunst een plek weten te geven in de openbaarheid. Werk van haar hand hangt onder andere in Bouncespace, boutique hotel/museum Hotel not Hotel, W Amsterdam en Ceppi’s. Haar klanten weten haar voornamelijk te vinden via Instagram. Een eigen website staat op de planning. Uiteraard codeert ze die zelf.

Ellyn haalt haar inspiratie uit veel van wat zich in haar wereld aandient. Het kunnen mensen zijn, gebeurtenissen, films, boeken of dingen die ze ziet onderweg naar haar atelier. Maar vooral zijn het de emoties die ze voelt. Haar kunstwerken zijn verbeeldingen van haar gevoel.

Wanneer ik haar vraag wat haar favoriete kunstwerk is, noemt ze een werk dat ze op haar 22e maakte, tijdens het reizen. Het was het eerste schilderij na een lange periode van niet schilderen. “Er zitten veel emoties van heftige gebeurtenissen in verwerkt. Ik zal het dan ook nooit verkopen.”

Ellyn schildert op hout, linnen en katoen. Duurzaamheid is een thema in haar leven. In dat kader heeft ze meerdere werken gemaakt op schroothout van een oude boot. “Ik vind het interessant en creatief om alternatieve dingen te vinden die ik kan hergebruiken voor kunst”.

Momenteel combineert deze veelzijdige dame technologie en kunst nog niet met elkaar, maar ze overweegt dit op den duur wel te proberen.

Waar ze de eerste maanden na haar carrièreswitch vanuit huis werkte, merkte Ellyn al snel dat een atelier onontbeerlijk is. Tijdens een koffiedate hoorde ze over Antikraak.nl. Ze schreef zich in en drie dagen later stond ze op een bezichtiging. Na het zien van de ruimte was ze verkocht. Ze deelt een container met een andere kunstenaar die ze tijdens de bezichtiging ontmoette. In de loods werken verder allerhande creatieven, van modeontwerpers en fotografen tot filmmakers en drummers.

Wanneer ik haar vraag wat ze van Antikraak.nl vindt, is haar antwoord: “Ik vind het een heel fijn bedrijf en een mooi initiatief dat ze creatievelingen helpen om een betaalbare ruimte te vinden, zodat ze toch hun dromen achterna kunnen gaan”.

En dat we creatievelingen helpen, blijkt wel uit ons impactrapport over 2023: 43% van alle geplaatste gebruikers dat jaar is actief op creatief of kunstzinnig gebied.

We zijn benieuwd naar Ellyns verdere ontwikkelingen en de avonturen die ze verder nog aangaat. Wellicht to be continued!

Meer zien van Ellyn? Vind haar op Instagram.