Showcase: Benno

Door Eline

“Als vereniging heb je weinig inkomsten, antikraak is de perfecte oplossing.”

In een groot kantoorpand in Binckhorst Den Haag is één van onze tijdelijke gebruikers, Benno Roks, gevestigd. Benno gebruikt met de Haagse Module Groep een casco kantoorruimte van zo’n 300 m2.

De entree van de ruimte komt uit in een gezellige kantine. Hier wordt druk bijgepraat over het leven. De rest van de ruimte staat vol met modelspoorbouw. Het is niet moeilijk om hier uren rond te kijken en je te verliezen in de details. Het is fascinerend! Ik krijg een uitgebreide rondleiding en dito uitleg over de activiteiten in deze ruimte.

De Haagse Mudule Groep is een modelbouwspoorvereniging, die bekend staat om Den Haag Hollands Spoor. Dat wil zeggen: de miniatuurversie van dit (oudste) station van Den Haag. Toen de vereniging zich in 1986 afscheidde van de moedervereniging, kregen ze het model in bruikleen. Inmiddels is dit het visitekaartje van de schaalmodelclub. 

De Haagse Module Groep wordt met regelmaat uitgenodigd op beurzen in binnen- en buitenland. Met extreme voorzichtigheid nemen ze dan hun ruim twaalf meter lange modulebaan mee. Met gepaste trots stellen ze die tentoon.

De vereniging komt minstens drie keer per week samen om aan de modulebaan te werken en deze uit te breiden. De modules worden met fantasie en op basis van herkenbare Haagse elementen ontworpen. De groep werkt met moderne technieken, waaronder 3D-printing. Recent zijn ze van een analoog naar een digitaal systeem overgestapt.

In zijn vrije tijd is Benno veel in de ruimte te vinden. Daarnaast werkt hij als trambestuurder, nadat hij zo’n zestien jaar geleden, toen nog slager, een carrièreswitch maakte. 

Die switch is niet zo gek, want Benno heeft een diepgewortelde passie voor trams en treinen. De liefde begon al jong. Als kind speelde hij heel graag met moduletreinen. Naarmate hij ouder werd, verdween het enthousiasme naar de achtergrond. Op latere leeftijd heeft hij zijn passie echter herontdekt. In 2000 werd hij lid van De Haagse Module Groep.

Benno vertelt dat de Haagse Module Groep al vanaf het begin gebruik maakt van antikraak. Dit is de eerste ruimte via Antikraak.nl. “In deze 37 jaar hebben we met veel vastgoedbeheerders samengewerkt. Antikraak.nl vinden we erg goed. Ik hoef maar iets te zeggen en het wordt gedaan. Het is anders dan andere vastgoedbeheerders, veel positiever!” Bedankt, Benno!

Benno vindt één van de grote voordelen van antikraak dat ze een veel grotere ruimte kunnen gebruiken dan met commerciële huur. Want die ruimte hebben ze met al hun materialen wel nodig! “Als vereniging heb je niet veel inkomsten en dan is antikraak de perfecte oplossing.” 

Meer weten over de Haagse Module Groep? Je vindt hun website hier. Nieuwe leden zijn welkom! 

We bedanken Benno voor zijn tijd en uitgebreide rondleiding. Er is een modelwereld voor ons open gegaan! Een aantal foto’s op deze pagina zijn eigendom van de Haagse Module Groep.