Voormalige rechtbank Amsterdam in beheer

Juli 2021

Als leegstandsbeheerder zie je – logischerwijs – heel wat panden. Soms heel gewoontjes, soms ook spectaculair. Van woningen en kantoren tot vuurtorens en gevangenissen. Hoewel we van ieder pand de mogelijkheden zien, worden we van sommige objecten extra enthousiast. De parels onder het vastgoed zijn de voor ons de kers op de taart.

De voormalige rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam Zuid is zonder enige twijfel zo’n kers. Het pand uit 1975 heeft een oppervlakte van ca. 11.000 m2 en werd bij aanvang gebruikt als locatie voor het kantongerecht. In 2013 werd een deel van het pand als gemeentelijk monument aangewezen.

Het gebouw werd ontworpen door de in 2021 overleden architect Ben Loerakker (1931 – 2021). Loerakker was zelfbenoemd structuralist, iets wat je in de betonnen constructie van het pand goed terugziet. Hij was daarnaast onder andere betrokken bij het ontwerp van de Amsterdamse Poort, IJdock en de vernieuwing van de Kinkerbuurt.

Het pand is bijzonder vanwege de open opzet en details. Zo is in de betonnen constructie de houtnerf zichtbaar van de mallen waarin ze gegoten zijn, waarmee de suggestie van een houten structuur wordt gewekt. Daarnaast draagt de voormalige functie van het gebouw bij aan de beleving ervan. Als gerechtshof was het slechts ten dele toegankelijk en bovendien voor een beperkt publiek. Een gang door de rechtszalen en cellencomplexen ontsluit ruimtes die normaliter vooral op tv worden ervaren.

In de voormalige rechtbank wordt in de nabije toekomst een museum voor hedendaagse kunst gevestigd. Voorsorterend op deze functie, plaatsen wij gedurende de periode van tijdelijk beheer verschillende kunstgerelateerde ondernemers en partijen. Het gaat dan om kunst in de breedste zin van het woord, van schilderkunst tot sound design. Daarnaast bieden we enkele impact ondernemers een plek, zodat het pand niet alleen op cultureel gebied waarde toevoegt, maar er ook social return ontstaat.

Rechtbank Amsterdam