Kunst in Venlo

Januari 2021

Wij hebben kantoren in Haarlem en Amsterdam en werken voornamelijk in (de omgeving van) Amsterdam en de Randstad. Tegelijkertijd zijn objecten buiten dit gebied ook onderdeel van onze tijdelijke portefeuille.

Enkele maanden terug namen wij een pand in Venlo in beheer. Deze winkel van Cool Investments heeft tijdelijk geen vaste invulling. De eigenaar vroeg ons een gebruiker te plaatsen, die gedurende deze periode zorgdraagt voor een goede uitstraling van het pand. Wij plaatsten kunstenaar Monique Romeijn. Geïnspireerd door het pand en de ruimte maakt zij hier abstracte werken van zeer groot formaat (10 x 1,5 meter). Zowel Monique als de eigenaar zijn zeer tevreden over deze tijdelijke invulling. Venlo Vanbinnen wijdde een artikel aan Moniques gebruik van het pand.

Leegstand in retail vastgoed is al langere tijd een trend. De grote stijging van het aantal aankopen via internet is hierin de grootste oorzaak. Partijen als Bol.com en Coolblue hebben met hun belofte van levering binnen 24-uurs het Nederlandse landschap van online shoppen rigoureus veranderd. De innovaties rondom snelle bezorging gaan bovendien verder. Waar bezorging op de dag van bestellen een paar jaar geleden nog wensdenken was, wordt deze dienst inmiddels ruimschoots aangeboden. Bovendien zijn er inmiddels verschillende flitsbezorgers op de markt: boodschappen worden door hen binnen een luttele tien minuten aan huis geleverd.

De verwachting is dat deze nieuwe vormen van online winkelen een (licht) remmende werking hebben op winkelleegstand. Voor de distributie van de te bezorgen producten zijn immers ook vierkante meters nodig. Met name in de steden waar flitsbezorgers werkzaam zijn, zal een deel van de leegstaande winkels getransformeerd kunnen worden tot opslaghub.

Niet iedere locatie leent zich hier logischerwijs voor. Naast oppervlakte is bereikbaarheid een belangrijke factor. Winkels op A-locaties zijn doorgaans minder interessant, omdat ze zich bijvoorbeeld in een druk – of voetgangersgebied bevinden. Desalniettemin zal een deel van vastgoed bedoeld voor retail door dit soort flitsdiensten een nieuwe functie kunnen gaan vervullen.

Overigens is de stijging van de winkelleegstand al enige tijd redelijk stabiel. Zelfs corona en de verplichte sluiting van winkels heeft hierop geen noemenswaardig effect gehad, zo meld Locatus.com.

Leegstandsbeheer Venlo