Openingsweekend (S)maakwartier

Graag nodigen we je uit voor de officiële opening van (S)maakkwartier! Maak kennis met de veelzijdige gebruikers, dompel je onder in kunst vanuit de hele wereld en ervaar de mogelijkheden van de prachtige ruimtes die het pand rijk is.

Programma

Vrijdag 14 oktober || 19:00 – 22:00 uur*

Openingsavond!
Alle ruimtes zijn toegankelijk voor publiek en de ondernemers stellen zich graag aan je voor. Neem een kijkje in de ateliers, snuffel in de conceptstore en geniet van het werk van verschillende kunstenaars, muziek en goede gesprekken bij de The Mind Garden. Een hapje en drankje ontbreken uiteraard niet. Reserveer meteen je ticket(s), om zeker te zijn van een plekje op de gastenlijst.

*expo open vanaf 17:00 uur

Zaterdag 15 oktober || 10:00 – 17:00 uur

10:00 – 11:00 Yin yoga – Meyin (vooraf aanmelden)
11:00 – 14:00 Open inloop Wees & Meyin
11:00 – 16:00 Open atelier Elsbeth Tijssen
11:00 – 17:00 Expositie Grote zaal + Kleine zaal
11:00 – 17:00 Conceptstore Live a little inc.
11:00 – 17:00 Open atelier Elise Reynolds

Zondag 16 oktober || 10:00 – 17:00 uur

10:00 – 11:00 Masterclass intuïtief eten – Meyin (vooraf aanmelden)
11:00 – 16:00 Open atelier Elsbeth Tijssen
11:00 – 17:00 Expositie Grote zaal + Kleine zaal
11:00 – 17:00 Conceptstore Live a little inc.
12:00 – 16:00 Open atelier Helene Hoelen

Alle onderdelen van het programma, inclusief de lessen, zijn kosteloos te bezoeken.

Deelnemende kunstenaars

Paint a future
Sinds 2000 schildert de stichting Paint a Future onder leiding van kunstenaar Hetty van der Linden over de hele wereld met kinderen in achterstandsituaties. Gerenommeerde kunstenaars uit tientallen landen laten zich door de kindertekeningen inspireren en verwerken deze in een eigen schilderij. De schilderijen worden verkocht en met de opbrengst worden de dromen van de kinderen verwezenlijkt.

Elia Kalogianni
Visueel kunstenaar Elia Kalogianni combineert film, video-installatie en essays om bewustzijn te creëren voor een niet-patriarchaal begrip van subjectiviteiten en plaatsen. Ze gebruikt ‘female gaze driven’ verhaallijnen en stelt vragen over eenzaamheid, herinneringen, contact, identiteit, controle en het onderscheid tussen realiteit en verbeelding. And there was evening, and there was morning is een visueel verhaal over de sterfelijkheid van herinneringen, gebouwen en landschappen in de regio Nafplio (Griekenland). Door een geritualiseerde benadering van verlies, topografische ontdekkingen en kinderfoto’s geeft ze waarde aan wat meestal onzichtbaar blijft. De kijker ontdekt verschillende manieren om een stad te ervaren door het omringende landschap en de vergeten geschiedenis. Dit werk wordt voor het eerst gepresenteerd als installatie.

Helene Hoelen
Voor haar project My Sovereign Body portretteert schilderes Helene Hoelen het naakte lichaam als een veilige haven. Het onbedekte lichaam loopt, praat, handelt, doet. Het schuldeloze lichaam vraagt om een integere blik, om bewegingsvrijheid en om oprechte belangstelling. Verbinding en empathie nodigen de kijker uit tot een innerlijke monoloog van geweldloze verwondering. Het soevereine lichaam als sleutel naar een ruimer collectief gedachtegoed. 

YE!
Multidisciplinair makers Elske Rollema en Yarre Stooker vormen samen YE! Ze maken conceptuele poppy art, film en muziek en improviseren bovendien waar je bij staat.

Elsbeth Tijssen
Fotograaf en schrijver Elsbeth Tijssen laat zich leiden door het licht in alle dingen. En dat levert prachtige beelden en woorden op. Tijdens het openingsweekend wordt haar nieuwste installatie, in samenwerking  met kunstenaar Marleen Maria, voor het eerst getoond aan publiek. Het werk, In the Heart of it All, is een poëtisch verhaal dat de wonderbaarlijke dingen die in de lucht gebeuren op persoonlijk niveau plaatst.  In haar atelier exposeert Elsbeth daarnaast limited edition prints en foto’s van haar laatste boek, Venusian Kitchen.

Indigo Sum
Indigo Sum is een fotograaf die zich richt op fotografie als een vorm van expressie in tegenstelling tot een manier om de werkelijkheid vast te leggen. In zijn werk staat de overgang van werkelijkheid naar fantasie centraal. Door kleur niet te gebruiken als realistische toevoeging, maar juist als hulpmiddel om de band met onze verbeelding te versterken, nodigen de werken uit om stil te staan bij onze interpretatie en bewustzijn.

Elise Reynolds
Na 20 jaar afgeleid te zijn, is kunstenaar Elise Reynolds weer bezig de verf in de vingers te krijgen. Met als eerste thema haar oude liefde, de cricket sport. Eerst oefenen in de kooi, straks the delivery!

Ondernemers

WEES
Lisette Stuip is de drijvende kracht achter WEES. Hier kun je terecht voor massagesessies en lichaamsgerichte therapie. Lisette, van oorsprong filosofe en systemisch coach, richt zich op het oplossen van blokkades die de menselijke vitaliteit in de weg kunnen zitten. Ook ondersteunt ze bij het verbeteren van de communicatie met anderen.

In het najaar wordt gestart een cursus geweldloze communicatie. Meer informatie hierover is te vinden op WEES’ website.

Live a little inc.
In deze conceptstore kun je terecht voor alles wat met selfcare te maken heeft én heerlijke koffie. Hier vind je naast organic tea blends, kristallen en lavendel oogzakjes ook shea butter, affirmatie kaarten en vooral heel veel planten! Kom eens langs voor geurige kruidenthee of een heerlijke specialty coffee, al dan niet om te werken (want rustige werkplekjes zijn er ook). Good vibes in deze conceptstore! 
Eigenaresse Bianca laat zich inspireren door haar Afrikaanse & Caribische heritage en heeft met Live a little inc. een waar zelfzorg paradijs gecreëerd. Daarnaast organiseert ze black female yoga events.  

Live a little inc.

The Mind Garden
The Mind Garden is een (online) community. Hier ontmoeten gelijkgestemden elkaar, terwijl ze essentiële levensvaardigheden opdoen die het onderwijs over het hoofd ziet. Het doel van The Mind Gardeners? Het maximale uit je potentieel halen, terwijl je je verbindt met anderen. 

Meyin
Meyin verzorgt yin yogalessen en biedt begeleiding op het gebied van intuïtief eten. Zowel yin yoga als intuïtief eten brengen je in contact met de signalen van je lichaam en helpen te vertrouwen op je innerlijke weten.

Yin yoga is een rustige vorm van yoga, waarbij houdingen 3 tot 5 minuten worden aangehouden. Zo wordt het bindweefsel in het lichaam gerekt en blijft het soepel. Hiermee wordt de bewegingsvrijheid vergroot en blijven gewrichten gezond. Door de ontspanning en het observeren van wat er in het lichaam gebeurt, is yin yoga bovendien meditatief.
 
Intuïtief eten helpt om regels, overtuigingen en negatieve gevoelens rondom eten los te laten en weer te vertrouwen op de wijsheid van je lichaam. Het leert je te luisteren naar gevoelens van honger en verzadiging, zodat je niet te veel, maar ook niet te weinig eet. Ook helpt het te kiezen voor voedsel waar je lichaam behoefte aan heeft, om zo je fysieke gezondheid te ondersteunen. 

Groepsles yin yoga – iedere woensdagochtend 9:30 – 10:45
6-weekse cursus intuïtief eten – start 3 november 2022
Privéles en 1-op-1 begeleiding zijn ook mogelijk.

Adresgegevens
Backershagen 12
1082 GT Amsterdam

Ingang conceptstore: Van Boshuizenstraat 560
Ingang expozalen: Zuid Hollandstraat

dagen
uren
minuten