Residency in Willemstad, Curaçao

In Willemstad op Curaçao vind je HET PUNT – Creative Hub. Hier bieden we een zogenaamde artist-in-residency aan. Kunstenaars krijgen de ruimte om in een andere omgeving te werken, netwerken en exposeren of performen. 

Gedurende het verblijf zijn naast een slaapkamer en werkruimte ook een tentoonstellingsruimte beschikbaar. Voor performende kunstenaars is er een podium. Het verblijf biedt in de eerste plaats de mogelijkheid om nieuw werk te maken, tonen en verkopen. De locatie wordt doorgaans met andere kunstenaars gedeeld. Zodoende kunnen nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. 

Het project draagt bovendien bij aan de lokale gemeenschap. Een deel van de opbrengsten doneren we namelijk aan een goed doel dat jongvolwassen meisjes afkomstig van het eiland ondersteunt. De stichting financiert een opleiding en de kosten die daarbij komen kijken.

Voor wie

De residency is voor professionele kunstenaars binnen verschillende vakegbieden, die hun kunstpraktijk verder willen ontwikkelen. 

De locatie

In Punda bevindt zich een monumentaal complex, waar verschillende ruimtes ter beschikking gesteld worden.

Voorwaarden

Deelnemende kunstenaars leveren zowel een artistieke- als sociaal-maatschappelijke bijdrage aan het project.

Praktische info

De residency heeft een vooraf bepaalde duur van maximaal vier weken. Deelnemende kunstenaars betalen voor het verblijf een kleine vergoeding.

Residency aanvragen

Kun je voldoen aan de voorwaarden en ga je daarnaast akkoord met de overige bepalingen? Doe dan meteen een aanvraag!

Wie komt in aanmerking?

Professionele kunstenaars binnen verschillende disciplines kunnen een aanvraag doen. Van beeldend kunstenaars en fotografen tot muzikanten en acteurs. Hun uitgangspunt is het verder ontwikkelen van de kunstpraktijk en het uitbreiden van het netwerk. Daarbij geldt dat de deelnemende kunstenaar:

– als professioneel kunstenaar actief is en als zodanig bij de KvK staat ingeschreven; of
– minimaal drie jaar een relevante opleiding volgt of heeft gevolgd.

De aanvraag bestaat in elk geval uit:

 • een omschrijving van de werkzaamheden;
 • een uitgebreid werkplan voor de werkperiode;
 • een omschrijving van de deliverables.
Alle aanvragen worden beoordeeld op geschiktheid. Daarbij kijken we in het bijzonder ook naar de bijdrage die de aanvrager kan leveren aan de grotere doelstelling van het project. Namelijk het creëren van meerwaarde voor het project en het daaraan gekoppelde goede doel. 

Om wat voor locatie gaat het?

Willemstad is de hoofdstad van het eiland. In de wijk Punda bevindt zich HET PUNT, het complex waar de residency wordt aangeboden.

In dit monumentale voormalige hotel bevinden zich:

 • Kamers voor overnachting. Het betreft eenvoudige kamers met basisvoorzieningen en eigen sanitair;
 • Gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de keuken;
 • Atelierruimtes. Er is zowel binnen- als buitenruimte;
 • Mogelijkheden om te exposeren. Daarnaast is het mogelijk om tegen een meerprijs te exposeren in Gallery Zanolino, een lokale galerie, die het eigen netwerk aanspreekt voor promotie.
Het betreft een oud en open opgezet gebouw, dat onderhevig is aan zon, wind en zilte lucht. Het verkeert daardoor niet in optimale conditie. Het pand is evenwel erg charmant en basisvoorzieningen zijn aanwezig.  Bovendien bevindt het zich in een kleurrijke, kunstzinnige wijk, waar in de omgeving genoeg te zien en doen is.

Lokale ondernemers zijn zeer betrokken bij de wijk en enthousiast over de residency. Wij hebben met hen verschillende mooie afspraken kunnen maken, zoals korting bij het huren van een fiets of scooter, de mogelijkheid op te treden tijdens Punda Vibes elke donderdagavond en korting op eten en drinken.

Wat zijn de voorwaarden?

Voorwaarde voor deelname, is dat de artist-in-residence een bedrage levert aan het project. Dat betekent concreet dat de deelnemende kunstenaar:

 • allereerst actief bezig is met de kunstpraktijk tijdens de residency;
 • aan het einde van de werkperiode een presentatie van het ontstane werk organiseert. Al dan niet in samenwerking met andere kunstenaars. De ruimte hiervoor stellen wij ter beschikking;
 • daarnaast bijdraagt aan een gezamenlijke mural op een daartoe aangewezen muur van het complex;
 • één werk dat tijdens de residency is gemaakt doneert ten behoeve van het aan het project gelieerde goede doel, Stichting Anne-Bo. Periodiek veilen wij deze werken tijdens een expositie. De opbrengsten hiervan gaan volledig naar de stichting;
 • beeldmateriaal van de werkperiode ter beschikking stelt, met als doel het project onder de aandacht te brengen van relevante partijen. 

Welke verdere informatie is belangrijk? 

Om te bepalen of de residency interessant voor je is, is onderstaande informatie van belang.

De deelnemende kunstenaar:

 • verblijft gedurende een vooraf bepaalde periode in het complex van HET PUNT. De residency duurt in principe minimaal twee en maximaal vier weken. In overleg is een langere periode eventueel mogelijk. Hiervoor gelden dan echter andere voorwaarden. Neem voor meer informatie contact met ons op;
 • betaalt voor het verblijf een bedrag van €250,- (+21% BTW) per twee weken. Hiervoor staan een eenvoudige hotelkamer, werkruimte en expositieruimte ter beschikking;
 • betaalt daarnaast een borg van €750,-. Wanneer aan het einde van de werkperiode aan alle voorwaarden is voldaan en de ruimtes conform afspraak worden opgeleverd, ontvangt de deelnemende kunstenaar de borg retour. In het geval dat de kunstenaar in gebreke blijft, wordt het betaalde bedrag (minus eventueel te maken kosten voor herstel of schoonmaak) gedoneerd aan het goede doel;
 • betaalt €65,- (+21% BTW) voor de eindschoonmaak; 
 • is zelf verantwoordelijk voor de vlucht van en naar het eiland;
 • dient zich voldoende te verzekeren. Een aansprakelijkheidsverzekering met werelddekking stellen wij verplicht. Een reisverzekering raden wij bovendien met klem aan;
 • dient zowel de eigen hotelkamer als de gemeenschappelijke ruimtes gedurende het verblijf schoon te houden;
 • heeft tijdens de werkperiode een contactpersoon voor praktische zaken. Artistieke begeleiding is er niet. Wel zijn er andere kunstenaars betrokken bij het project.