Residency in Willemstad, Curaçao

In Willemstad op Curaçao bieden wij een zogenaamde artist-in-residency aan. Kunstenaars krijgen de ruimte om in een andere omgeving te werken, netwerken en exposeren. 

Gedurende het verblijf zijn naast een slaapkamer en werkruimte ook een tentoonstellingsruimte beschikbaar. Het verblijf biedt in de eerste plaats de mogelijkheid om nieuwe kunst te maken, tonen en verkopen. De locatie wordt daarnaast met andere kunstenaars gedeeld. Zodoende kunnen nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. 

Het project draagt bovendien bij aan de lokale gemeenschap. Een deel van de opbrengsten doneren we namelijk aan een goed doel dat jongvolwassen meisjes afkomstig van het eiland ondersteunt. De stichting financiert een opleiding en de kosten die daarbij komen kijken.

Voor wie

De residency is voor professionele kunstenaars binnen verschillende vakegbieden, die hun kunstpraktijk verder willen ontwikkelen. 

De locatie

In Punda bevindt zich een monumentaal complex met omliggende winkels. Hier worden de ruimtes ter beschikking gesteld.

Voorwaarden

Deelnemende kunstenaars leveren zowel een artistieke- als sociaal-maatschappelijke bijdrage aan het project.

Praktische info

De residency heeft een vooraf bepaalde duur van maximaal vier weken. Deelnemende kunstenaars betalen voor het verblijf een kleine vergoeding.

Residency aanvragen

Kun je voldoen aan de voorwaarden en ga je daarnaast akkoord met de overige bepalingen? Doe dan meteen een aanvraag!

Wie komt in aanmerking?

Professionele kunstenaars binnen verschillende disciplines kunnen een aanvraag doen. Hun uitgangspunt is het verder ontwikkelen van de kunstpraktijk en het uitbreiden van het netwerk. Daarbij geldt dat de deelnemende kunstenaar:

– als professioneel kunstenaar actief is en als zodanig bij de KvK staat ingeschreven; of
– minimaal drie jaar een relevante opleiding volgt of heeft gevolgd.

De aanvraag bestaat in elk geval uit:

 • een omschrijving van de werkzaamheden;
 • een uitgebreid werkplan voor de werkperiode;
 • een omschrijving van de deliverables.
Alle aanvragen worden beoordeeld op geschiktheid. Daarbij kijken we in het bijzonder ook naar de bijdrage die de aanvrager kan leveren aan de grotere doelstelling van het project. Namelijk het creëren van meerwaarde voor het project en het daaraan gekoppelde goede doel. 

Om wat voor locatie gaat het?

Willemstad is de hoofdstad van het eiland. In de wijk Punda bevindt zich het complex waar de residency wordt aangeboden.

Het monumentale hotel is het hart van het complex. Hier bevinden zich:

 • de hotelkamers voor overnachting. Het betreft eenvoudige kamers met basisvoorzieningen;
 • gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de keuken;
 • de ateliers. Er kan gekozen worden voor werkplekken binnen of buiten;
 • mogelijkheden om te exposeren. 

Daarnaast is het mogelijk om te exposeren in één van de winkelruimtes rondom het hotel.

Wat zijn de voorwaarden?

Voorwaarde voor deelname, is dat de artist-in-residence een bedrage levert aan het project. Dat betekent concreet dat de deelnemende kunstenaar:

 • allereerst actief bezig is met de kunstpraktijk tijdens de residency;
 • aan het einde van de werkperiode een presentatie van het ontstane werk organiseert. Al dan niet in samenwerking met andere kunstenaars. De ruimte hiervoor stellen wij ter beschikking;
 • daarnaast bijdraagt aan een gezamenlijke mural op een daartoe aangewezen muur van het complex;
 • één werk dat tijdens de residency is gemaakt doneert ten behoeve van het aan het project gelieerde goede doel, Stichting Anne-Bo. Periodiek verkopen wij deze werken tijdens een tentoonstelling. De opbrengsten hiervan gaan volledig naar de stichting;
 • beeldmateriaal van de werkperiode ter beschikking stelt, met als doel het project onder de aandacht te brengen van relevante partijen. 

Welke verdere informatie is belangrijk? 

Om te bepalen of de residency interessant voor je is, is onderstaande informatie van belang.

De deelnemende kunstenaar:

 • verblijft gedurende een vooraf bepaalde periode in het complex. De residency duurt in principe minimaal twee en maximaal vier weken. In overleg is een langere periode eventueel mogelijk. Hiervoor gelden dan echter andere voorwaarden. Neem voor meer informatie contact met ons op;
 • betaalt voor het verblijf een bedrag van €250,- (+21% BTW) per twee weken. Hiervoor staan een hotelkamer, werkruimte en een expositieruimte ter beschikking;
 • betaalt daarnaast een borg van €750,-. Wanneer aan het einde van de werkperiode aan alle voorwaarden is voldaan en de ruimtes conform afspraak worden opgeleverd, ontvangt de deelnemende kunstenaar de borg retour. In het geval dat de kunstenaar in gebreke blijft, wordt het betaalde bedrag gedoneerd aan het goede doel;
 • betaalt €65,- (+21% BTW) voor de eindschoonmaak; 
 • is zelf verantwoordelijk voor de vlucht van en naar het eiland;
 • dient zich voldoende te verzekeren. Een aansprakelijkheidsverzekering met werelddekking stellen wij verplicht. Een reisverzekering raden wij bovendien met klem aan;
 • dient zowel de eigen hotelkamer als de gemeenschappelijke ruimtes gedurende het verblijf schoon te houden;
 • heeft tijdens de werkperiode een lokaal contactpersoon voor praktische zaken. Artistieke begeleiding is er niet. Wel zijn er andere kunstenaars betrokken bij het project.